Deň otvorených dverí vinárstva VINIDI 03.-04.09. 2011

Foto

Mladá vinárska ryba, loviaca v Nitrianskej vinohradníckej oblasti, dostála slova a aj tento rok zorganizovala prehliadku vinárstva s ochutnávkou svojich vín.
Predstavili 10 vín ročníka 2010, 4 vína ročníka 2009 a 3 červené z r.2008.
Návštevníkov sa mi zdalo pomenej ako minulý rok no nebol som v Piatok ani v Nedeľu, tak ťažko posudzovať. Hlavne, že sme mali dobrý priestor na prechutnanie všetkých 17tich vín.
Za sumu 6 €, čo činí približne 0,35€ za vzorku, sme dostali naozaj slušne „naliate“ a to nehovorím o ochote a komunikatívnosti zamestnancov. Nalievajúce dievčatá vybrali tiež veľmi dobre tak šup, šup na vína.
Prvé tri vzorky boli Rizling Vlašský, Muller Thurgau a Veltlínske červené skoré z r.2010. Ich spoločným menovateľom bola primárna kvetinová aróma, svieža, jemne ovocne minerálna chuť stredného trvania. Neprikrášlené vína typické pre zlý ročník 2010. Suché, kratšie, tvrdšie ale oveľa reálnejšie ako nám ponúkajú vinári „šperkári“. Vína patria v portfóliu vinárstva k tomu základu tak očakávanie skúšame uspokojiť u Chardonnay, Tramínu červeného, Rulandského bieleho a Ryzlingu rýnskeho. V porovnaní s predchádzajúcimi vzorkami sú oveľa komplexnejšie, plnšie, ovocnejšie ale aj tak s priznaným ročníkom 2010. Svieža tvrdšia kyselinka predurčuje tieto vínka predovšetkým milovníkom naozaj suchých vín a radí ich medzi veľmi vhodné a širokospektrálne voliteľné v gastro sektore. Moje poradie je: 1) Rulandské biele, 2) Rulandské šedé, 3) Rizling Rýnsky, 4) Sauvignon, 5) Chardonnay, 6) Tramín červený.
Ružové Svätovavrinecké je svetlejšie, pikantné v závere jemne nasládle vínko a bolo dobrým prechodom k nazretejším červeným vínam.
Svätovavrinecké 2009 upútalo svojou ovocnosťou a uhladenosťou tanínov no trochu sa v ňom začína rozvíjať živočíšny charakter a to nemusí sedieť úplne každému konzumentovi. Cabernet Sauvignon 2008 pôsobil tiež uhladene, ale mal tenšie telo i farbu. Ľahší nekonfliktný celkom elegantný typ tejto odrody. Jeho verzia, vyzrievaná v sude Barrique, potešila všetky zmysly a dokázala aj najväčším zadubencom, že v bariku sa víno nezachraňuje, ale zušľachťuje. Slivkový lekvár v kombinácii so závanom kávy v aróme, pekná ovocne trieslovinová chuť a v dochuti pekný jemný klinčekový poltónik. J Alibernet 2008 vyzretím možno trochu stratil zo svojej divokosti a odrodovosti no získal peknú ovocnosť, na túto odrodu jemnejšími, ale pevnými trieslovinami s dlhšou dochuťou a závanom jemnej živočíšnosti.
Cieľom tohto článku nie je až tak celkom hodnotiť jednotlivé vína, ale priblížiť konzumentovi ich celkový charakter a navnadiť ho na budúcoročné podujatie ktoré, ako to zatiaľ s počasím vyzerá, určite poteší oveľa, oveľa viac.

Text + foto Michal Kálman

Fotogaléria k článku

250479