Ročník vín 2008 sa pozvoľna objavuje v predaji a nastáva čas výstav, ochutnávok a hodnotení. Prijali sme pozvanie na prechutnanie celého sortimentu vín z produkcie tohto „malého“ vinára s veľkým srdcom otvoreným nie len vínu.
Časť hrozna na výrobu vína pochádza z vlastného pestovania (približne 4,5 ha) čo má v praxi veľmi veľa výhod. Naladiť si surovinu podľa vlastných predstáv, prípadne podľa požiadavky zákazníckej klientely je stále večšou výhodou. Keď k tomu prirátame poctivú prácu v pivnici a špecifický prístup ku každej odrode vznikne pestrá paleta vín ktoré dokážu zaujať širokú skupinu zákazníkov.
Takmer všetky chutnané vzorky boli ťahané heverom priamo z nádrží ešte pred filtráciou a fľašovaním. Už v tomto technologicky mladom stave sa dá nájsť veľa pekných aróm i chutí. Trochu moc živých, ihravých i sviežich, ale hlavne pekných odrodových. O niekoľko mesiacov po nafľašovaní ukážu svoju „pravú tvár“.
Úvod ochutnávky patril Rizlingu Vlašskému ktorý nezaprel svoj rod a jeho svieža kyselinka, ruka v ruke s peknou odrodovou kvietkovo ovocnou arómou, slušne naladila naše chute.
Pesecká Leánka a Chardonnay v prívlastkoch neskorý zber pri tejto nízkej teplote, cca 6°C, moc nearomatizovali, ale čo v nich naozaj je uvidíme neskôr po nafľašovaní a hlavne pri niekoľko stupňov vyššej teplote. V chuti čisté a jemne ovocné.
Prekvapil ma Rizling Rýnsky nz ktorý sa škálou aróm a chutí radil takmer medzi aromatickejšie odrody. Rulandské Biele nz sa nenechal zahanbiť a už teraz je to vínko ktoré svojou ušľachtilou ovocnou aromatikou a dlhou perzistenciou dáva tušiť slušné hodnotenie na ktorejkoľvek výstave vín.
Naozajstná voňavka na nás zavanula s prvými kvapkami zriedkavo pestovanej odrody, Slovenského novošľachtenca, s názvom Aromína. Je to kríženec odrôd Devín x Irsai Oliver. Svieže, nenáročné aromatické vínko vhodné na každodenné popíjanie. Ďalšou špecialitkou majstra vinára je interšpecifická odroda Malverína. Bola z ročníka 2007 a jej lahodná chuť rizlingového typu s jemne škoricovo ovocnou arómou ma príjemne prekvapila. Výsadbu tejto odrody nechal pán Chudý počas celej vegetácie takmer bez akýchkoľvek postrekov či iných zásahov a Malverína odolala všetkým tlakom hubových ochorení. BIO produkt, bez certifikátu, ale veľmi zdravý, chutný a poctivý.
Vínka ktoré ma najviac zaujali už zdobia jeden z regálov v našej Vínotéke Pod Urbánkom a pri ich veľmi priateľskej cene, už od 4,95€, sa tešia na „fajnšmekrov“ ktorí si ich originalitu určite nenechajú ujsť.
Ešte jeden Žolík zostal v Chudého rukáve. Ten si vychutnám až v Lete keď zarodí ampelografický rad priamo za vinárstvom. Je vysadený vždy po dva korene z každého druhu stolovými, slovenskými odrodami ktoré svojou krásou mätú pozorovateľov a pán vinár, ktorý na prezentáciách svojich vín často používa toto hrozno na dekoráciu, opakuje – „nie, to nie je umelá imitácia, ale živé a veľmi chutné hrozno dopestované v našich viniciach“!
Text + foto: M.K.
Fotogaléria k článku
297136