Fruit Import - nová degustačná miestnosť

Foto

17. septembra sme mali tú česť zúčastniť sa “kolaudačnej” degustácie v útulných, novotou voňajúcich, pivničných priestoroch, priamo v sídle dovozcu vysoko kvalitných vín z celého Španielska , firmy Fruit Import.
S touto firmou sídliacou v Trenčíne spolupracujeme už tretí rok. Vďaka ich veľmi ústretovej obchodnej politike a v neposlednom rade ich osobnom prístupe, sa naši zákazníci môžu tešiť zo starostlivo vyberaného sortimentu Španielskych vín aj v našej Vínotéke Pod Urbánkom v Hlohovci.
Ich portfólio tvoria vínka od sektov z oblasti Cava cez cherry z Jerezu až po takmer 50 člennú rodinu bielych, ružových a červených vín z oblastí: Rioja, Ribera Del Duero, Valencia, Toro, Navarra, Rueda a ďalších. Základné vínka u nás dostanete kúpiť už od, veľmi priateľských 200,-SKK ( 6,64 € ).
Červené sú ovocné, ohnivé, odrodové a v cene cca 260,-SKK ( 8,63 € ) sa začínajú objavovať vínka zušľachtené technológiou Barrique. A keď prihodíte len zopár desiatok SKK dostávate sa medzi elitu Crianza neskôr Reserva a pre tých najnáročnejších Gran Reserva. Všetko z vyberaných ročníkov od 2007 až po, v oblasti Rioja, excelentný 1964!
Biele a ružové sú plné sviežosti, minerality, ovocnosti a niektoré pohladia prírodným zvyškovým cukrom. Tu sa cena začína pri 180,-SKK ( 5,97€ ).
Toľko stručný popis sortimentu vín, ktoré určite viac povedia v pohári ako na papieri prípadne monitore a preto naspäť k ochutnávke.
Degustáciu viedla, ako inak, osoba najpovolanejšia a to milá pani Ing. Edita Ďurčová. Podrobný výklad ku každej degustovanej vzorke s názornou ukážkou oblasti z ktorej pochádza, udržal všetkých v pozornosti až do konca degustácie.


Ochutnávka začala Španielskym ekvivalentom „Šampanského“ sektom Cava Faustino Brut Reserva vyrobeným z odrôd Macabeo a Chardonnay klasickou Champagne technikou. Jednalo sa o suchý sekt s jemným perlením a kombináciou kvetinovej, ovocnej a biskvitovej zložky.
Ochutnávka pokračovala tromi výbornými bielymi vínami medzi ktorými nemohlo chýbať Albariňo r.2007 z Rias Baixas, Španielskej najlepšej oblasti na biele vína, nazývanej aj zelené Španielsko. Táto odroda pod názvom Alvarinho je podstatou známeho Vinho verde v Portugalsku. Jednalo sa o osviežujúce, ovocné víno ryzlingového typu.
Nasledujúci Sauvignon blanc r.2007 z oblasti RUEDA od Marqués de Riscal by bol pekným prechodom medzi elegantnými Sauvignonmi z Bordeaux a bohatými Sauvignonmi z Nového Zélandu. Uvedené víno zrelo na kvasničných kaloch technikou sur lie, hrozno bolo oberané v noci pre zachovanie sviežosti kyselín a spracované kryomaceráciu pre zintenzívnenie arómy. Tá bola pekná ovocná s prevahou broskýň. Chuť tandemovala aróme s jemnými, ale živými kyselinkami podfarbenými decentným, ešte stále suchým, zvyškovým cukrom.
Väčšina červených vín zrela v barikových sudoch od 15 až do 30 mesiacov. Pre Rioju boli použité typické americké dubové sudy ale našli sa aj vína u ktorých sa experimentovalo s najvyššou triedou francúzskych barikov Allier a Troncais.
Bolo zaujímavé a inšpiratívne postupovať v čase od ročníka 2005 cez 2004, 2001, 1995, 1981 až po 1978 a 1964, ktorý je označovaný pre Rioju ako legendárny ročník 20. storočia v sprievode buď čistého Tempranila, resp. v jeho kombinácii s Mazuelom a Gracianom.
Nad vínami ročníkov v ktorých sme mnohí neboli ani na pláne sa Vám otvárajú úplne nové obzory videnia vína ako takého. Je to kus umenia a odkaz poctivej práce Majstrov Vinárov, ktorí dokázali vyrobiť vína ktoré ich prežili a  ešte stále žijú. Mať v kalichu pred sebou toho dôkaz je naozaj zážitok. Faustino I. gran reserva 1964 so svojou iskriviou svetlorubínovou farbou s vôňou sušených sliviek a bylinného likéru so stále sviežou decentnou kyselinkou a pevnou trieslovinou a dlhou dochuťou, o tom určite každého presvedčí.
Medzi jeden z vrcholov degustácie patrilo určite výnimočné víno Faustino de Author reserva especial 2001, vyrobené z prísne redukovanej úrody Tempranila a Graciana z rodinnej 100-ročnej vinice, ktorú zasadil ešte zakladateľ firmy, zrejúce 30 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch Allier a Troncais.

Takéto typy degustácií robia nielen reklamu firme, ktorá ich organizuje, resp. oblasti a firmám odkiaľ víno pochádza, ale zároveň umožňujú tým, ktorý majú záujem rásť po stránke skúseností a hlavne veľmi príjemných a nezabudnuteľných zážitkov v spoločnosti kvalitného vínka a príjemných ľudí.

Veľa krásnych chvíľ, nie len pri víne, želá
Michal K., Richard H.

Fotogaléria k článku

250495